FAQ Therapeutische Daith en Acupiercing
1. Hoe pijnlijk is het zetten van een Therapeutische Daith?
Een van de meest gestelde vragen over het zetten van piercings is “Doet het pijn?” Eerlijk is eerlijk, u zal er iets van voelen. Hoeveel pijn en ongemak u ervaart, verschilt echter per persoon. Over het algemeen worden sommige piercings pijnlijker ervaren dan andere. Dit heeft onder andere te maken met de dikte van de huid, zenuwuiteinden, uw individuele tolerantie voor pijn en of uw algemene gezondheid in orde is.
2. Hoe snel gaat een piercing dicht?
De tijd die een piercing nodig heeft om dicht te groeien, hangt van verschillende factoren af. De leeftijd van de piercing speelt hierbij een belangrijke rol. Over het algemeen geldt: hoe ouder de piercing, hoe moeilijker deze dicht zal willen groeien.
Een goed genezen kraakbeenpiercing (na 9-12 maanden) zal minder snel dicht groeien dan een nieuwe piercing waarvan het weefsel nog zacht is. Daarnaast kan de snelheid waarmee een piercing dicht groeit sterk verschillen per persoon. Bij sommige mensen groeien piercings sneller dicht dan bij anderen. Het is dus moeilijk om exact te zeggen hoe snel uw piercing zal dichtgroeien.
3. Heb ik meerdere afspraken nodig voor een Therapeutische Daith?
Nee, in principe is één afspraak voldoende. We staan echter altijd klaar om eventuele vragen te beantwoorden over de door ons gezette piercings, zoals besproken tijdens het consult.
4. Mag ik alcohol of sterilon gebruiken bij het schoonmaken van mijn piercing?
Nee, het wordt afgeraden om een nieuwe piercing schoon te maken met alcohol of sterilon. Deze middelen kunnen de huid uitdrogen en irritatie veroorzaken, waardoor de wond gevoeliger wordt voor bacteriën en infecties.
Bovendien zijn alcohol en sterilon te agressief voor de wond en kunnen ze zelfs leiden tot afstoting van het sieraad. Het lichaam interpreteert de aanwezigheid van deze stoffen als vuil in de wond en zal proberen het sieraad uit te stoten, wat kan resulteren in ongewenste complicaties.
5. Hoe lang mag je niet zwemmen na het zetten van een piercing?
Voor een succesvolle genezing van je piercing is het essentieel om zwemmen te vermijden totdat de piercing volledig genezen is. Dit kan soms enkele maanden duren, vooral bij kraakbeenpiercings die een langere genezingsperiode vereisen, vaak tot wel 9 maanden. Tijdens deze periode wordt zwemmen, baden of een bezoek aan de sauna sterk afgeraden. Wij adviseren om dit ten minste 8 weken niet te doen.
Waarom is zwemmen na een piercing niet aan te raden?
Tijdens het piercen wordt er een wondje gemaakt dat door verschillende huidlagen gaat. Het genezingsproces vergt niet alleen tijd, maar het is ook een uitdaging om de piercing goed te laten genezen. Irritatie van de piercing of vuil in de piercing kunnen snel problemen veroorzaken. Tijdens de genezingsperiode is jouw piercing eigenlijk een kleine, open wond, en het is van belang om te voorkomen dat er vuil in terechtkomt. Als dit toch gebeurt, kan de piercing ontstoken raken en zal de genezing nog langer duren.
Daarom wordt zwemmen, baden of een bezoek aan de sauna tijdens de genezingsperiode sterk afgeraden. Het genezingsproces verschilt ook per persoon, waarbij de een sneller last kan krijgen van ontstekingen dan de ander. Jouw weerstand en algehele gezondheid spelen hierbij een rol.